ГоловнаІнформаційні повідомлення у сфері ліцензування30.05.2023, 10:43

Щодо сертифікації грального обладнання

До обов’язків організаторів азартних ігор належить, зокрема, забезпечення проведення сертифікації та інспектування грального обладнання, що підлягає сертифікації.

Здійснювати сертифікацію та інспектування грального обладнання можуть суб’єкти сертифікації, внесені КРАІЛ до переліку суб’єктів сертифікації.

Нагадуємо про заборону використання несертифікованого грального обладнання для проведення азартних ігор у випадках, коли Уповноваженим органом встановлена вимога щодо сертифікації такого обладнання.

Крім того, організатори азартних ігор зобов’язані повідомляти Уповноважений орган про будь-які зміни даних, зазначені в документах організатора азартних ігор, що зберігаються в ліцензійній справі, впродовж строку, встановленого законом, у тому числі, в частині оновлення документів, що підтверджують сертифікацію грального обладнання.

При отриманні ліцензії на гральне обладнання здобувач до відповідної заяви додає, серед іншого, документи, що підтверджують сертифікацію грального обладнання та право власності (в частині гральних автоматів), а також відомості, необхідні для отримання ліцензії, що містять інформацію про гральне обладнання, зокрема: найменування грального обладнання, країна походження, найменування виробника, виробничий номер, рік виробництва, відомості про підставу для володіння.

У  разі оновлення документів, що підтверджують сертифікацію грального обладнання, право на використання якого отримано організатором азартних ігор на підставі відповідної ліцензії, ліцензіат повідомляє КРАІЛ про такі зміни з наданням відповідних документів.

З метою запобігання можливим порушенням, звертаємо увагу на певні недоліки, що виявлені  КРАІЛ за результатами аналізу оновлених документів, які підтверджують сертифікацію грального обладнання, що надходять від організаторів азартних ігор. Зокрема, трапляються випадки подання сертифікатів відповідності, в яких відсутня інформація про виробничі/серійні номери грального обладнання певної моделі, натомість міститься додаткова інформація про те, що продукція, яка є об’єктом проведення сертифікації, виготовляється серійно в певний поточний період, наприклад «з 19.12.2022 по 18.12.2023», тобто відповідний документ підтверджує сертифікацію виключно грального обладнання, виготовленого в такий період.

Таким чином, такий сертифікат відповідності не може поширюватися на гральне обладнання, яке виходячи з інформації, що наявна в ліцензійній справі, щодо року виробництва, виготовлене в інші періоди часу, ніж той, що зазначений в сертифікаті відповідності, зокрема раніше.

За необхідності, організатор азартних ігор за власної ініціативи може надавати додаткові відомості не лише щодо року виробництва, а також, наприклад, щодо дати або місяця виробництва грального обладнання (за наявності такої інформації), зі змісту яких можна встановити відповідність періоду виготовлення грального обладнання періоду, зазначеному в сертифікаті виробництва.

Наголошуємо на необхідності дотримання організаторами азартних ігор вимог законодавства в частині сертифікації грального обладнання та повідомлення Уповноваженого органу про зміну даних у документах, що зберігаються в ліцензійній справі, у тому числі, що підтверджують сертифікацію грального обладнання, які повинні містити повну, актуальну та достовірну інформацію.

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...