ГоловнаІнформаційні повідомлення у сфері ліцензування15.05.2023, 08:46

Щодо особливостей отримання ліцензії на гральний автомат, який передбачає можливість одночасного проведення гри на ньому двох або більше гравців

До КРАІЛ останнім часом надходять повідомлення державних органів, що можуть свідчити про факти можливого порушення організаторами азартних ігор положень Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор»          (далі – Закон), а саме в частині використання грального обладнання, на яке не було отримано ліцензії.

Зокрема, мова йде про використання грального автомата, який передбачає можливість одночасного проведення гри двох або більше гравців, наприклад, так званої «рулетки», що являє собою єдиний програмно-технічний комплекс, до складу якого входять колесо рулетки та певна кількість місць/терміналів гравців, за якими відповідно забезпечується участь у грі одночасно декількох гравців, за наявності лише однієї ліцензії на гральний автомат.

За результатами опрацювання таких повідомлень КРАІЛ встановлено, що у відповідних ліцензійних справах організаторів азартних ігор відсутня інформація від здобувачів ліцензій щодо технічних характеристик грального обладнання, зокрема, в частині відображення в документах, поданих для отримання ліцензії на гральний автомат, інформації щодо функціональної можливості одночасного проведення гри двох або більше гравців на відповідному гральному обладнанні.

Нагадуємо, що відповідно до Закону гральний автомат – це спеціальне технічне обладнання, що призначене та/або використовується для проведення азартних ігор, результат яких визначається без участі працівників організатора азартних ігор або інших осіб виключно шляхом використання генератора випадкових чисел.

У разі якщо гральний автомат передбачає можливість одночасного проведення гри на ньому двох або більше гравців, для цілей ліцензування такий гральний автомат вважається відповідно двома або більше гральними автоматами, залежно від кількості гравців, які одночасно можуть грати на ньому в азартні ігри.

Таким чином, організатор азартних ігор, що провадить діяльність у гральному закладі та має намір використовувати гральний автомат, який передбачає можливість одночасного проведення гри двох або більше гравців, для отримання ліцензії подає дві або більше заяви про отримання ліцензії на гральний автомат, зокрема у кількості, що відповідає кількості гравців, які одночасно можуть грати на гральному автоматі в азартні ігри.

Виходячи з вимог частини шостої статті 22 Закону, на корпусі кожного грального автомата зазначаються виробничий номер, рік виробництва, дані про модифікацію та ремонт (за наявності), назва виробника.

Тобто, кожне окреме місце/термінал гравця грального автомата, за яким відповідно забезпечується участь у грі одночасно декількох гравців, повинно містити інформацію, визначену частиною шостою статті 22 Закону.

Інформація щодо функціональної можливості одночасного проведення гри двох або більше гравців на гральному автоматі відображається в документах, які додаються до заяви про отримання ліцензії, а саме: у відомостях, необхідних для отримання ліцензії, із зазначенням виробничого номера кожного окремого місця/терміналу гравця грального автомата, а також документах, що підтверджують сертифікацію та право власності на гральний автомат.

Якщо організатор азартних ігор при отриманні ліцензії не повідомив КРАІЛ про можливість проведення гри на гральному автоматі двох або більше гравців та отримав одну ліцензію на гральний автомат, який передбачає можливість одночасного проведення гри на ньому двох або більше гравців, встановлення КРАІЛ під час здійснення державного нагляду (контролю) факту використання грального автомата без ліцензії, зокрема, в частині інших терміналів/місць гравців, за якими забезпечується участь у грі одночасно декількох гравців, може бути підставою для застосування штрафних санкцій, передбачених частиною шостою статті 58 Закону.

Так, до організатора азартних ігор, який використовує гральний автомат, на який не було отримано ліцензії, застосовується штраф у розмірі 24 (двадцяти чотирьох) мінімальних заробітних плат за кожний випадок використання грального автомата для проведення азартної гри.

Звертаємо увагу на необхідність неухильного дотримання вимог чинного законодавства, недопущення порушень та забезпечення, за необхідності, заходів, спрямованих на приведення власної діяльності у відповідність до приписів Закону.

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...