ГоловнаЦікаві статті04.07.2023, 14:40

Дослідження у сфері ігрової залежності: портрети «безпроблемного», «проблемного» та «патологічного» гравця

У рамках меморандуму про співпрацю з громадською спілкою «Центр відповідальної гри» Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей підготувала статтю на основі першого в Україні національного дослідження у сфері ігрової залежності, проведеного Центром відповідальної гри під егідою МОЗ України.

Відповідно до дослідження гравець в азартні ігри часто відчуває азарт, який провокує бажання випробувати свій шанс на успіх і виграти. За даними проведеного соціологічного дослідження, гравці в азартні ігри – це найчастіше чоловіки віком від 25 до 40 років.

Та одним із головних завдань дослідження було формування портретів українського гравця в азартні ігри за розподілом: «безпроблемний», «проблемний» та «патологічний».

«Безпроблемний» гравець – ставиться до азартної гри як до розваги, контролює свою ігрову поведінку та не має негативних наслідків від гри для свого життя. Гравець може грати в різні азартні ігри, але при цьому участь у грі не впливає на його повсякденне життя та не завдає жодних проблем у відносинах із близькими, роботі чи навчанні.

Безпроблемний гравець зазвичай грає для розваги та різноманітності, а не як для способу заробітку грошей чи розв'язання якихось особистих проблем. Він встановлює собі граничний бюджет для гри та не перевищує його, не втрачає контролю над своїми фінансами чи часом.

«Проблемний гравець» – має певні проблеми через свою ігрову поведінку, оскільки не завжди може її контролювати. Bін характеризується епізодичними втратами контролю за часом та витратами на азартну гру; інколи продовжує грати, коли вже втратив гроші, а тому може позичати їх, щоб продовжувати гру.

Проблемний гравець грає часто, але може припинити гру на деякий час; інколи він думає про азартні ігри та планує наступну гру і власні стратегії гри, а також вірить, що цього разу обов'язково виграє.

«Патологічний» гравець часто втрачає контроль над своєю поведінкою і може зазнавати серйозних наслідків через участь в азартних іграх. Практично не може контролювати свою пристрасть до азартних ігор, витрачає всі свої кошти на азартні ігри, аж до боргів; готовий вчиняти злочинні дії, щоб отримати гроші і продовжити грати в азартні ігри; ігнорує роботу, родину та інші зобов'язання через азартні ігри; має порушену взаємодію з оточенням, заперечує цю проблему та не звертається по допомогу чи за лікуванням.

info_p.png

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...