ГоловнаЦікаві статті13.03.2024, 13:10

КРАІЛ про оподаткування виграшів

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей отримує скарги від гравців щодо оподаткування всієї суми виграшу при його виплаті, а не різниці між сумою виграшу та сумою витрат на азартну гру.

Слід зазначити, що виграш (приз) – це кошти, майно, майнові права, що підлягають виплаті (видачі) гравцю у разі його виграшу в азартну гру відповідно до оприлюднених правил проведення такої азартної гри.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Так, оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, нормами якого визначено, що об’єктом оподаткування доходів фізичних осіб є загальний місячний (річний) дохід, який включає в себе також доходи у вигляді виграшів, призів.

Доходи фізичних осіб у вигляді виграшів та призів, інших, ніж виграш (приз) у лотерею, остаточно оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок за ставкою у 18% – податок з доходів фізичних осіб та 1,5% – військовий збір.

При цьому обов’язок утримати та сплатити (перерахувати) податки з доходів покладається на організатора азартних ігор під час виплати (видачі) виграшу (призу) гравцю.

Таким чином, організатор азартних ігор під час виплати виграшу гравцю зобов’язаний утримати та сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір з усієї суми коштів, що підлягають виплаті, за рахунок фізичної особи, незалежно від форми та способу виплати таких коштів.

З детальним роз’ясненням можна ознайомитися на офіційному вебсайті Державної податкової служби України за посиланнями:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/696418.html

https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/684772.html

 

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...