ГоловнаЦікаві статті08.02.2023, 15:39

Інформація для захисту прав гравців

 

До КРАІЛ надходять звернення громадян з повідомленням про упереджені дії організаторів азартних ігор стосовно гравців, як-то неодноразова безпідставна верифікація, відмова у виплаті коштів тощо. Під час розгляду таких звернень, як правило, з’ясовується, що мова йде переважно про азартні ігри в мережі Інтернет, які організовані та діють без відповідної ліцензії.

Крім того, надходять повідомлення про те, що після внесення особи до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів, та/або участь в азартних іграх, така особа допускається до гри. Під час розгляду таких звернень з’ясовується, що такі азартні ігри організовані суб’єктами господарювання, які не отримували відповідної ліцензії.

З огляду на викладене, КРАІЛ звертає увагу на таке.

Правові засади здійснення державного регулювання господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні, а також правові, економічні, соціальні та організаційні умови функціонування азартних ігор визначено Законом України від 14 липня 2020 року № 768-IX «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (далі – Закон).

Відповідно до положень пункту 37 частини першої статті 1 Закону організатором азартних ігор є юридична особа – резидент України, яка на підставі отриманої ліцензії має право здійснювати зазначений у такій ліцензії вид діяльності з організації та проведення азартних ігор відповідно до вимог Закону.

Згідно з пунктом 2 частини шостої статті 2 Закону в Україні забороняється організовувати та проводити азартні ігри особам, які не отримали в установленому законом порядку ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

Частиною першою статті 24 Закону встановлено, що організація та проведення азартних ігор в мережі Інтернет здійснюється організатором азартних ігор під брендом організатора азартних ігор на підставі відповідної ліцензії відповідно до вимог Закону та законодавства про азартні ігри виключно через онлайн-системи організаторів азартних ігор, що відповідають вимогам Закону.

Згідно з частиною другою цієї статті організатор азартних ігор може здійснювати свою діяльність в мережі Інтернет через вебсайт, доменне ім’я якого знаходиться в доменній зоні UA, через мобільні додатки на різних операційних системах, що відповідають вимогам Закону.

На офіційному вебсайті КРАІЛ в інформаційному блоці «Реєстри та переліки» розміщена та постійно оновлюється інформація щодо ліцензованих учасників ринку азартних ігор легального провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор.

КРАІЛ відповідно до пункту 18 частини першої статті 8 Закону на постійній основі здійснює заходи щодо запобігання та виявлення порушень законодавства у сфері організації та проведення азартних ігор, зокрема здійснює моніторинг мережі Інтернет з метою виявлення вебсайтів, які надають послуги з ознаками азартних ігор, букмекерської діяльності та онлайн покеру без відповідних ліцензій, аналізу повідомлень, що надходять від державних органів, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів чи інших державних органів, розгляду інформації, що надходить від фізичних та юридичних осіб, у тому числі від громадських об’єднань та їхніх представників тощо.

Статтею 2032 Кримінального кодексу України передбачається кримінальна відповідальність за організацію або проведення азартних ігор без ліцензії на провадження відповідного виду діяльності з організації та проведення азартних ігор, що видається відповідно до закону або випуск чи проведення лотерей особою, яка не має статусу оператора лотерей, або організацію чи функціонування закладів з метою надання доступу до азартних ігор чи лотерей, які проводяться в мережі Інтернет.

Таким чином, КРАІЛ у межах повноважень, визначених Законом та Положенням про Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 891, направляє до правоохоронних органів інформацію щодо діяльності з організації азартних ігор, яка здійснюється на території України без відповідної ліцензії.

Статтею 10 Закону визначено Порядок здійснення державного нагляду (контролю) за ринком азартних ігор, зокрема відповідно до пункту 4 частини четвертої статті 10 Закону  передбачено право КРАІЛ здійснити фактичну перевірку у разі звернення гравців зі скаргою на дії організаторів азартних ігор.

КРАІЛ, як центральний орган виконавчої влади із спеціальним статусом, що забезпечує державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор та лотерей, з метою належного та повноцінного захисту прав гравців, застерігає усіх бажаючих отримати позитивні емоції азарту, перед початком гри переконатись, що організатор азартних ігор діє легально, має відповідні ліцензії. З інформацією про видані ліцензії можна ознайомитися на офіційному вебсайті КРАІЛ у розділі «Реєстри та переліки».

Тільки спільними зусиллями ми досягнемо бажаного результату, а гравець отримає максимум задоволення від участі в азартних іграх, приємний відпочинок, а також впевненість у захищеності власних прав.

 

 

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...