ГоловнаНовини08.05.2023, 16:02

Верховний Суд став на захист прав Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей

Верховним Судом прийнято постанову від 03 травня 2023 року в справі № 640/15534/22, якою касаційну скаргу Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей задоволено. Скасовано ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 вересня 2022 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 листопада 2022 року у справі                  № 640/15534/22 за позовом Публічного акціонерного товариства «АЙБОКС БАНК» до КРАІЛ про визнання протиправними дій та зобов’язання вчинити дії та відмовлено в задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства «АЙБОКС БАНК» про вжиття заходів забезпечення позову.

У вересні 2022 року Публічне акціонерне товариство «АЙБОКС БАНК» звернулося до суду з позовом до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, у якому просило визнати незаконним призначення та проведення відповідачем перевірки достовірності відомостей у документах, поданих АТ «АЙБОКС БАНК»  для отримання ліцензії, виданої згідно з рішенням КРАІЛ від 27.01.2022 № 45 «Про видачу АТ «АЙБОКС БАНК»  ліцензії на провадження діяльності з надання послуг у сфері азартних ігор».

Одночасно з поданням позову АТ «АЙБОКС БАНК» звернулося до суду із заявою про забезпечення позову.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 вересня 2022 року у справі № 640/15534/22 заяву АТ «АЙБОКС БАНК» про забезпечення позову шляхом заборони КРАІЛ до остаточного ухвалення рішення у справі приймати будь-які рішення, що стосуються ліцензії АТ «АЙБОКС БАНК» на провадження діяльності з надання послуг у сфері азартних ігор, виданої на підставі рішення КРАІЛ від 27.01.2022 № 45, у тому числі про її анулювання (припинення), було задоволено.

Зважаючи, що ухвалення судом вказаної ухвали порушувало права КРАІЛ, її було оскаржено в апеляційному порядку. Проте, постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 листопада 2022 року в задоволенні апеляційної скарги КРАІЛ було відмовлено.

Не погоджуючись із висновками, зробленими судами в ухвалі про забезпечення позову та постанові Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 листопада 2022 року, КРАІЛ звернулася до Верховного Суду з касаційною скаргою, яка постановою Верховного Суду від 03 травня 2023 року була задоволена повністю, рішення скасовані, а в задоволенні заяви про вжиття заходів забезпечення позову відмовлено.

При цьому, Верховним Судом при прийнятті вищевказаної постанови був зроблений висновок, що «прийняття рішення про анулювання ліцензії на провадження діяльності з надання послуг у сфері азартних ігор АТ «АЙБОКС БАНК» жодним чином не може завдати репутаційних втрат позивачу як Банку, зокрема, так і для фінансово-банківської системи України в цілому з огляду на те, що надання послуг у сфері азартних ігор не мають стосунку до діяльності позивача як банківської установи.».

«Сам собою факт прийняття відповідачем рішень, які стосуються прав та інтересів позивача та обмежують його діяльність, не може автоматично свідчити про те, що такі рішення є очевидно протиправними і невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити виконання рішення суду, а факт порушення прав та інтересів позивача підлягає доведенню у встановленому законом порядку.».

«Також, позивачем не доведено невідворотність наслідків прийняття відповідачем будь-яких рішень щодо нього та неможливість оскарження їх в майбутньому».

Тож наголошуємо на необхідності дотримання наведеного правового висновку Верховного Суду. 

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...