ГоловнаНовини14.09.2022, 10:04

Щодо оформлення цільового банківського депозиту чи банківської гарантії

Пріоритетним завданням КРАІЛ є забезпечення дотримання організаторами азартних ігор вимог законодавства. Серед яких – зобов’язання оформити цільовий банківський депозит чи банківську гарантію здійснення виплати виграшів на суму 7 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року.

При цьому, повторне встановлення факту відсутності в організатора азартних ігор цільового банківського депозиту чи банківської гарантії є підставою для прийняття рішення про анулювання ліцензії.

До КРАІЛ почали надходити звернення від організаторів азартних ігор стосовно банківської гарантії, виданої банком, який віднесено до категорії неплатоспроможних.

Разом із тим, питання дійсності банківської гарантії, виданої банком, у відношенні якого запроваджено процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку, виходить за межі державного регулювання КРАІЛ.

Водночас звертаємо увагу, що відповідно до положень Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», який регулює відносини, що виникають у зв’язку із виведенням неплатоспроможних банків, які мають зобов’язання, що випливають з правочинів щодо фінансових інструментів та валютних цінностей – задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку під час тимчасової адміністрації не здійснюється.

Тобто, віднесення банку до категорії неплатоспроможних та запровадження тимчасової адміністрації дає підстави для висновку щодо неможливості належного та своєчасного задоволення вимог за банківською гарантією управленої сторони, якщо зобов’язана сторона не виконає встановлене такою гарантією зобов’язання або вимог за депозитним договором.

Враховуючи викладене, КРАІЛ рекомендує під час оформлення цільового банківського депозиту чи банківської гарантії утриматися від встановлення та підтримання ділових відносин з банками, віднесеними до категорії неплатоспроможних.

З переліком банків, що визнані неплатоспроможними та до яких Фондом гарантування вкладів фізичних осіб введено тимчасову адміністрацію оприлюднюється на офіційному вебсайті Фонду: https://www.fg.gov.ua/banki-v-upravlinni-fondu/banki-z-timchasovoyu-administratsieyu.

for site_deposit.png

 

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...