ГоловнаНовини11.01.2022, 09:45

Грай відповідально!

Науково-технічний прогрес у сучасному суспільстві знайшов своє відображення у значному полегшенні фізичної праці, покращенні якості життя, що у свою чергу призвело до появи вільного часу у людини та можливості проводити такий час не тільки для задоволення фізичних потреб, але й моральних, отримання емоційного задоволення.

Сучасний ринок дозвілля пропонує досить широкий вибір відпочинку, розваг, на всі смаки та вподобання, в залежності від індивідуальних потреб людини.

Однією з таких емоційних потреб є Азарт, тобто необхідність емоційного збудження.

Така потреба не є чимось новим, перші згадки про азартні ігри датуються 3500 роком до н. е. у Давньому Єгипті, також у тексті Бхавіш’я-Пурана, датованим 3000 роком до н. е., згадується принц, який внаслідок азартної гри позбувся усіх статків та дружини.

Діджиталізація у ХХІ столітті значною мірою урізноманітнила способи проведення вільного часу, зокрема, це відобразилось і на азартних іграх.

Так, азартні ігри стали доступні не тільки під час відвідування казино, букмекерських контор чи залів гральних автоматів. Сучасні технології дають можливість брати участь в азартних іграх не виходячи з дому, за допомогою персонального комп’ютера, інших мобільних пристроїв.

Гра в азартні ігри – це приємна зміна декорацій, можливість розслабитися в середовищі, що значно відрізняється від звичайного.

Проте не слід забувати, що гра – це не спосіб заробітку, а вид розваги, відпочинку, можливість розслабитися, відчути яскраві емоції після робочого дня, тижня.

На превеликий жаль, не поодинокі випадки, коли перетинається хитка та непомітна межа між розвагою та залежністю.

Найбільш виразними ознаками залежності від азартних ігор є постійні думки про гру, бажання якнайшвидше зануритися в уявний світ, втекти від реальності, збільшити ставки, відігратись.

У результаті гра перестає бути розвагою та має негативні наслідки не тільки для гравця, але й для його близького оточення, як правило, – це значне погіршення фінансового стану родини.

З метою мінімізації негативних наслідків участі в азартних іграх, Комісією з регулювання азартних ігор та лотерей рішенням від 11 серпня 2021 року № 483 затверджено «Принципи відповідальної гри», згідно з якими організатори азартних ігор повинні вживати заходів щодо недопущення негативних наслідків для гравців.

Водночас кожен гравець самостійно повинен усвідомлювати свої фінансові можливості, суму, яка може бути витрачена на розваги. Пам’ятати про свої першочергові зобов’язання перед рідними, близькими.

Кожен гравець має право обмежити свою участь в азартних іграх шляхом подання заяви про самообмеження до КРАІЛ чи до будь-якого організатора азартних ігор. З інформацією про порядок подання заяви можна ознайомитися на офіційному вебсайті КРАІЛ у розділі «Ігрова залежність».

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...