ГоловнаІнформаційні повідомлення щодо участі КРАІЛ у реалізації державної санкційної політики29.03.2024, 08:57

КРАІЛ звертає увагу представників грального бізнесу на зміни в роботі порталу «Війна і санкції»

КРАІЛ повідомляла представників грального бізнесу про важливість мінімізації санкційних ризиків у діяльності суб’єктів господарювання.

Так, Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» містить низку обмежень щодо належності осіб діяльність яких обмежена чи заборонена відповідно до Закону України «Про санкції», а також щодо громадян  та резидентів держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України; резидентів іноземної держави, визнаної згідно із законом державою-окупантом та/або державою-агресором по відношенню до України, або тих, хто діють в їх інтересах.

Крім того, важливим є і виконання вимог Закону України  «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» у частині зобов’язань суб’єктів первинного фінансового моніторингу  встановлювати високий ризик ділових відносин, зокрема стосовно клієнтів, щодо яких (кінцевих бенефіціарних власників яких) застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

Одним із заходів мінімізації санкційних ризиків є здійснення перевірки фізичних та юридичних осіб на наявність / відсутність у санкційних списках.

На офіційному вебсайті КРАІЛ також було розміщено інформацію про функціонування порталу «Війна і санкції», що створений Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) та Міністерством закордонних справ України. Зокрема, зазначалося, що цей портал дозволяє переглянути перелік осіб, на яких уже накладено санкції з початку війни російської федерації проти України, а також ознайомитися з кандидатами на потрапляння до санкційних списків. За допомогою порталу можна стежити за прогресом накладання санкцій, а також отримати інформацію, чи опиниться завтра реальний чи потенційний контрагент, партнер, працівник, споживач під санкціями.

Крім того, інструмент «Міжнародні спонсори війни» цього порталу є ідентифікатором недоброчесних компаній, які фінансують війну проти України та роблять значний внесок у військову агресію кремля: податками, технологіями, пропагандою, участю в мобілізації.

Разом з тим, з 01 лютого 2024 року в Україні запрацював Державний реєстр санкцій за посиланням https://drs.nsdc.gov.ua/, що надає доступ  до актуальної та достовірної інформації про підсанкційних юридичних і фізичних осіб. Ведення Державного реєстру санкцій забезпечує Апарат Ради національної безпеки і оборони.  На зазначеному вище сайті доступна можливість в електронній формі отримати витяг з інформацією про підсанкційну особу.

Проте, у березні 2024 року НАЗК повідомило про забезпечення переадресації користувачів зі сторінки «Міжнародні спонсори війни» на сторінку «Державний реєстр санкцій» для достовірного та єдиного інформування про офіційний перелік субʼєктів, щодо яких застосовано санкції в Україні.

Також НАЗК проінформувало про те, що, крім розділу «Міжнародні спонсори війни», складовими частинами порталу «Війна і санкції» є такі розділи: «Компоненти у зброї», «Інструменти війни», «Кандидати на санкції», «Війна і мистецтво», «Війна і спорт», «Іноземці в російських компаніях», а також списки фізичних та юридичних осіб, щодо яких застосовано санкції, зокрема, країнами-партнерами. 

За інформацією НАЗК, ведення зазначених реєстрів також потребує унормування та визначення державних органів, відповідальних за їх функціонування. Тому до вирішення цього питання доступ до цих розділів буде тимчасово закритий.

Також нагадуємо, що  на офіційному вебсайті КРАІЛ наявний підрозділ «Інформаційні повідомлення щодо участі КРАІЛ у реалізації державної санкційної політики» у підрозділі «Регуляторна діяльність та консультації з громадськістю» розділу «Діяльність», у якому розміщується актуальна інформація з питань реалізації державної санкційної політики, що може бути корисною для представників грального бізнесу.

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...