ГоловнаЦікаві статті11.12.2023, 11:30

Заява про обмеження: які підстави обмеження та на що варто звернути увагу?

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей проаналізувала заяви про обмеження та виділила найчастіші помилки, яких припускаються при їх заповненні.

Тому КРАІЛ підготувала серію публікацій, присвячену обґрунтуванню підстав обмеження у відвідуванні гральних закладів та в участі в азартних іграх, а також зразки заповнених заяв для кожної такої підстави, які можна використовувати як приклад заповнення.

Заява про обмеження подається до Комісії членами сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти) або законними представниками за наявності таких підстав:

  • перевищення витрат на гру над особистими доходами гравця, що ставить гравця або його сім’ю у скрутне матеріальне становище;

  • наявності боргових зобов’язань на суму більш як 100 прожиткових мінімумів доходів громадян;

  • ухилення особи від сплати аліментів упродовж більш ніж три місяці;

  • якщо особа або члени її сім’ї є отримувачами житлової субсидії чи пільг на сплату житлово-комунальних послуг.

Звертаємо увагу, що в заяві потрібно обов’язково обґрунтувати обрану підставу(-и). Але що зазначити в обґрунтуванні?

У цій публікації розглянемо найпоширенішу підставу для обмеження гравця, яку обирають рідні, а саме перевищення витрат на гру над особистими доходами гравця, що ставить гравця або його сім’ю у скрутне матеріальне становище.

При обранні такої підстави обмеження в обґрунтуванні можна зазначити інформацію:

  • про участь особи в азартних іграх (тривалість гри, здатність її припинити тощо) та їх вплив на гравця, його родинні відносини чи інші сфери життя;

  • щодо доходів гравця (працює/безробітний, відомості про заробітну плату, її розмір, інші доходи тощо);

  • щодо витрат гравця на азартні ігри та їх впливу на його фінансове становище або сім’ї;

  • про фінансові позики (кредити, займи), які гравець отримав та використав для участі в азартних іграх (зазначається за наявності);

  • про інші відомості, обставини, докази, які, на думку заявника, підтверджують обґрунтування підстави обмеження;

  • інформація щодо мети застосування такого обмеження (для захисту фінансового стану особи/сім’ї, для уникнення негативних наслідків участі в азартних іграх тощо).

Важливо подавати обґрунтування чітко, вказуючи на конкретні факти та зв’язки між участю в азартних іграх і обраною підставою для обмеження. Окрім цього, надані до заяви документи мають бути засвідчені особою, якою вони подані (крім оригіналів).

Пам’ятайте, що зазначення повної та достовірної інформації дозволить КРАІЛ швидко визначити наявність обґрунтованих підстав для введення обмежень та внести відомості про особу до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх.

×
Помилка...
Некоректний ввод...
Невірний захісний код...